Koninklijke linkjes

Koninklijke belangstelling voor het ringrijden is er al van oudsher. Door de jaren heen hebben zijn in hoogst eigen persoon ringrijderijen bijgewoond en stelden kostbare prijzen beschikbaar.

In 1947 schenkt toenmalig koningin Wilhelmina een zilveren wisselbeker beschikbaar bij het ringrijden in Middelburg. Deze moet 3 keer achter elkaar of 5 keer in totaal gewonnen worden, en dat kan tijdens de 2e folkloristische dag in Middelburg. In het jaar 2004 kwam deze in bezit van Krijn Coppoolse.

Het jaar 1951 schenkt prins Bernhard (als beschermheer der Zeeuwse ringrijders) de ZRV jaarlijks een zilveren legpenning aan het kampioensdrietal van de eersteklas, wat later over ging in de ere klas (zie klassewedstrijden). Dat doet de prins tot 1985. Onze vereniging is trotse bezitter van 3 legpenningen in 1980, 1981 en 1983.

Wijlen Koningin Juliana schenkt 2 keer een zilveren wisselbeker, voor de 2e folkloristische dag in Middelburg, welke korter mee ging in de omloop. Tussen 1973 en 1999 rouleerde deze beker. Omdat Krijn Coppoolse deze 5 keer gewonnen heeft, is ook deze beker in zijn bezit.

31 mei 1980 mag er in de paleistuinen van Soestdijk gereden worden door de ZRV. Dit is een bijzondere aangelegenheid zoals in de brief gelezen kan worden. 

Ook voormalig koningin Beatrix maakte zelf een bronzen beeldje, het zogenaamde beeldje van Beatrix. Deze prijs is sinds 1981 in de omloop en tot op heden nog niet afgereden. Tijdens de 2e folkloristische dag in Middelburg wordt voor deze koninklijke bekers een ware sportieve strijd geleverd.

In 1981 gaat dan Koningin Beatrix voor het eerst Koninginnedag in het land vieren. Hierbij brengt ze een bezoek aan de plaatsen Veere en Breda. Wij als ringrijdersvereniging houden hiervoor een wedstrijd en reiken een pollepel aan. De winnaar van deze wedstrijd is Hans van den Broeke.

Op 4 oktober 1986 wordt Neeltje Jans officieel geopend door Koninging Beatrix. Hier mogen de ringrijders een demonstratie geven in het sjezenrijden en ringrijden. Zij rijden op het zogenaamde werkeiland. Bij de sjezen kregen de winnaars een zilveren horlogeketting en een zilveren pepermunt doosje. De winnaar bij het ringrijden won een gouden mannenbroche.

Ook kroonprins Willem Alexander bezoekt de stad Veere in 1996, in het kader van het 700 jarig bestaan van de stad. Bram Francke (links naast de kroonprins) en Gerrit van den Driest geven hem uitleg tijdens de ringrijdwedstrijd.

In 2010 viert de koninklijke familie in Middelburg koninginnedag. Op het Abdijplein in Middelburg wordt er een wedstrijd gereden, georganiseerd door de ZRV, waarbij enkele leden van ons aanwezig zijn. Prins Willem Alexander en prinses Maxima poseren hier samen met Paul van den Broeke.